Provocation – George Lemmers, 1906

“Provocation” lithografie vervaardigd in 1906 door Ferdinand George Lemmers (1871-1944). Met pen gesigneerd en gedateerd rechts onder de voorstelling. Afm.…

Lees verder

Provocation” lithografie vervaardigd in 1906 door Ferdinand George Lemmers (1871-1944). Met pen gesigneerd en gedateerd rechts onder de voorstelling. Afm. 59 x 42.5 cm.

De voorstelling wordt gedomineerd door een dame uit de Belle Époque gehuld in een elegante, lange rok met een onmiskenbaar gevoel van zelfverzekerdheid, haar postuur straalt vastberadenheid uit. Ze tuit haar lippen voor een sigaret die ze met sophistication tussen haar vingers houdt.

Achter haar bevindt zich een café scène. Een heerschap aan een tafel observeert haar met een mengeling van bewondering en nieuwsgierigheid. Zijn gezichtsuitdrukking verraadt dat hij geïntrigeerd is door de zelfverzekerde houding van de dame. De omgeving is doordrenkt van mysterie, en de kunstenaar gebruikt scherp contrast en suggestieve elementen om de sfeer te versterken; haar hand op de heup, de benen in spreidstand.

De dame lijkt zich bewust te zijn van de aandacht die ze trekt, haar provocerende blik wendt ze bewust af van de toeschouwer waardoor de voorstelling vragen oproept over de relatie tussen de personages en de betekenis achter de provocatie. Het is alsof de kunstenaar een moment van spanning en intrige heeft vastgelegd, waarin de dame bewust speelt met de verwachtingen en nieuwsgierigheid van de toeschouwer.

Provocation” weeft een verhaal van zelfbewustzijn, charme en de kunst van het verleiden, waarbij kunstenaar George Lemmers de kijker uitnodigt om de context van dit schouwspel te verkennen.

Prijs: VERKOCHT