Reinier Nooms (genaamd Zeeman) etsen

Complete serie van 8 etsen uit 1612, 1e staat, in de plaat gesigneerd. Afm. (prenten): elk ca. 12 x 21…

Lees verder

Complete serie van 8 etsen uit 1612, 1e staat, in de plaat gesigneerd. Afm. (prenten): elk ca. 12 x 21 cm. Als set in 1 lijst.

Reinier Nooms – genaamd “Zeeman” (ca. 1623 – Amsterdam- 1664), was naast veelgevraagd tekenaar en vermaard marineschilder ook een begaafd etser. Dit werk neemt dan ook binnen zijn oeuvre een aparte plaats in. Van in totaal 154 etsen zijn sommige uitgegeven als losse exemplaren, de meeste echter behoren tot series van telkens acht of twaalf prenten, die als een reeks bijeengebonden werden verkocht aan liefhebbers en collectioneurs.

Het werk van de Nooms als etser, staat op eenzame hoogte in de 17e-eeuw. Het is tekeningachtig en spontaan en veel meer dan een portret van schepen. Nooms stoffeerde zijn etsen met schitterende figuurtjes en atmosferische luchten. Ze roepen een prachtig beeld op van het dagelijks leven op en rond het water in de Gouden Eeuw. Amsterdam was toentertijd het centrum van de wereldhandel en dit aspect werd door Nooms verheven tot het belangrijkste thema in zijn prenten.

Prijs: VERKOCHT