Reinier Vinkeles – vier seizoenen

Serie van de vier seizoenen, etsen vervaardigd door Reinier Vinkeles ca. 1790. Later met de hand gekleurd. Afm. (elk) 13,2…

Lees verder

Serie van de vier seizoenen, etsen vervaardigd door Reinier Vinkeles ca. 1790. Later met de hand gekleurd. Afm. (elk) 13,2 x 7,6 cm.

Vinkeles (1741 – 1816) was een in zijn tijd vermaard Nederlands tekenaar en graveur. Hij begon als leerling van graveur Jan Punt. Hij tekende en tekende in het begin portretten en stadsgezichten. In 1762 trad hij toe tot de Amsterdamse Stadstekenacademie en werd er in 1765 een van de bestuurders.

In 1770 vertrok Vinkeles naar Parijs, waar hij studeerde bij Jacques-Philippe Le Bas. Een jaar later ging Vinkeles blijvend terug naar Amsterdam en maakte er talloze toneel- en boekillustraties, historische prenten, topografische scènes, portretgravures, schilderijreproducties. Hij werd uitgenodigd door Catharina de Grote om bestuurder van de Sint-Petersburgse Kunstacademie te worden, doch “te veel gehecht aan zijne geboortegrond en zijne reeds hoog bejaarde ouders” hij weigerde dit.

De stijl van Vinkeles was in het begin tamelijk barok, tendeerde later naar het classicisme en werd daarna weer meer natuurgetrouw. Hij vervaardigde meer dan 2500 prenten en was lange jaren de voornaamste meester in zijn vak.

Over het grafisch werk van Reinier Vinkeles is in Elseviers Maandblad in 1933 een interessant artikel verschenen.

Prijs VERKOCHT