Repos de la Nuit – Alphonse Mucha, 1899

“Repos de la Nuit” [nachtrust] lithografie gedrukt in kleur met goud naar het ontwerp van Alphonse Mucha (1860 – 1936),…

Lees verder

Repos de la Nuit” [nachtrust] lithografie gedrukt in kleur met goud naar het ontwerp van Alphonse Mucha (1860 – 1936), gedrukt door F. Champenois te Parijs. Gesigneerd en gedateerd 1899 in de druk rechtsonder. Afm.: 17,9 x 58,8 cm.

Alphonse Mucha werd geboren in Moravië (huidig Tsjechië) en is onlosmakelijk verbonden met de Art Nouveau, aanvankelijk ‘le style Mucha’ genoemd. Als geen ander wist hij de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. In 1887 vertrok Mucha naar Parijs. Heel de stad was overweldigd door zijn werk en de affiches werden zelfs van de straten geroofd. De sierlijke lijnen, frisse pastelkleuren en weelderige motieven in zijn illustraties van sensuele vrouwen, werden de iconen van het fin de siècle.

Een dergelijke vormgeving, zachte kleuring en verbluffend subtiele tekenkunst was vóór Mucha nog nooit eerder vertoond en gaf richting aan de Art Nouveau. Centraal in zijn creaties staat de ‘Mucha-vrouw’. Zij trekt ons hypnotisch aan met een ondefinieerbaar, maar onweerstaanbare uitstraling: belovend, zorgzaam, verleidelijk, verheven en op erotische wijze kwetsbaar. Haar blik is wazig, alsof zij juist ontwaakt, weifelend tussen de liefde van de beschouwer en de vaag herinnerde beelden van een andere wereld.

Tussen 1896 en 1902 bereikte Mucha zijn grootste grafische productie en uit die periode stamt ook zijn beste werk, waaronder deze Repos de la nuit, uit een serie van vier, die de tijden van de dag voorstellen. Het zijn afbeeldingen van vrouwen gekleed in vloeiende gewaden in een natuurlijke omgeving en gekenmerkt door subtiel kleurgebruik. De omlijsting van de voorstelling doet denken aan glas in lood ramen van de gotische architectuur.

In Champenois’ catalogus van 1899 geeft de drukker aan dat de serie gedrukt is in 12 kleuren plus goud!

Prijs: VERKOCHT