Rhijngeest – Petrus Josephus Lutgers, 1855

BUITENPLAATS RHIJNGEEST “Rijn Geest”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855…

Lees verder

BUITENPLAATS RHIJNGEEST

Rijn Geest”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

In 1720 werd de boerderij, tegenover kasteel Endegeest, verbouwd tot een “welgelegen en plaisante hofstede”, die de naam Overgeest kreeg. In 1741 werd de hofstede verkocht en werd beschreven als “een herenhuis, koetshuis, stallen, oranjehuis, vijvers, kom fonteinen, broeibakken, enz.”. Bij de verkoop in 1764 was de naam inmiddels veranderd in Rhijngeest.

In 1840 liet de toenmalige eigenaar het huis verbouwen tot een eigentijdse villa in de toen moderne ‘Indische stijl’ met tot aan de grond toe reikende beglaasde en van luiken voorziene terras- en balkondeuren op de begane grond en eerste verdieping en een schilddak dat het onderliggende balkon tegen zon en regen beschut.

Het huis is tot eind 19e eeuw bewoond geweest door particulieren, onder andere door Maria Deutz van Assendelft (1796-1871). Zij was getrouwd met de Engelse luitenant-generaal Willem Reinout baron van Tuyll van Serooskerken (1777-1864) en stond in Oegstgeest bekend als “Lady Tuyll”. Ze was een zuster van Margaretha Johanna van Assendelft, die woonde op kasteel Endegeest.

Prijs: VERKOCHT