Rotterdam, groenmarkt – Jan Anthonie Langendijk, 1805

GROENMARKT NAAST DE ST. LAURENS Tekening met pen, zwart krijt en gewassen inkt van de hand van Jan Anthonie Langendijk.…

Lees verder

GROENMARKT NAAST DE ST. LAURENS

Tekening met pen, zwart krijt en gewassen inkt van de hand van Jan Anthonie Langendijk. Gesigneerd en gedateerd 1805. Afm . 30 x 45 cm.

In de schaduw van de St. Laurens te Rotterdam bevond zich een groenmarkt . Op de tekening lijkt aan de topografie iets gefantaseerd: de apotheek rechts en het huis ernaast stonden in werkelijkheid niet hier.

Op de markt is het een drukte van belang. Er wordt aan bloemen geroken, kooplui prijzen hun waren aan, boompjes in pot worden aangesjouwd.

Jan Antonie Langendyk (1780-1818) leefde en werkte achtereenvolgens in Rotterdam, Amsterdam, Brussel en Den Haag. De vader van Jan Antonie, Dirk, “teekende op eene zo verwonderlijk kunstige en natuurlijke wijze, dat hij den toeschouwer als bij dergelijke gebeurtenissen zelven verplaatste“. “Onnavolgbaar meesterlijk in zijne geestige pen- en penseelsbehandeling, heeft al het tekenwerk van Langendijk een zoo kunstig karakter, dat het door de bedrevendste hand niet naar eisch te copiëren wezen zou.” “Jan Antonie werkte geheel in de trant van zijn vader.” Hun tekeningen waren “meestal met spijkerinkt omgetrokken en met Oost-Indischen inkt afgewerkt“. [Aldus J. Immerzeel in 1842.]

Er bevindt zich werk van Jan Anthonie Langendijk, o.a. in het Rijksprentenkabinet, Gemeentearchief te Haarlem, Teylers museum, Legermuseum te Leiden, Stedelijke Prentenverzameling te Leiden, Stadsarchief te Rotterdam, Museum Boymans – Van Beuningen en Atlas van Stolk. Van de Rotterdamse groenmarkt maakte Langendijk een andere tekening, thans in het Rotterdamse Stadsarchief.

Prijs VERKOCHT