De Maas voor Rotterdam – Gerard van Keulen, na 1688

OP DE MAAS VOOR DE ADMIRALITEIT VAN ROTTERDAM “Kon. Willems Schip den Briel, en’t Admiraliteits jagt voor’t Oude Hoofd van…

Lees verder

OP DE MAAS VOOR DE ADMIRALITEIT VAN ROTTERDAM

Kon. Willems Schip den Briel, en’t Admiraliteits jagt voor’t Oude Hoofd van Rotterdam afvaarende.” Kopergravure vervaardigd door Gerard van Keulen na 1688. In de tijd met de hand gekleurd en met goud gehoogd, met latere toevoegingen. Afm. (plaatrand): 51,5 x 60 cm.

Gezicht op de Nieuwe Maas vanuit het zuidoosten, met van links naar rechts het Nieuwe Werk (Muizenpolder) de Boompjes, Admiraliteitshof (afgebroken in 1884) en de Ooster Oudehoofdpoort (afgebroken 1856). Aan de kade ligt een jacht van de Admiraliteit.

We zien in de sloep links vooraan stadhouder Willem III. Hij wordt naar zijn schip Den Briel gebracht waarmee hij naar Hellevoetsluis zal varen. Daar lag de marine haven van de Admiraliteit op de Maze vanwaar hij vervolgens naar Engeland zal vertrekken voor de Glorious Revolution. Meer dan 14.000 Staatse troepen, aangevuld met verdreven Franse Hugenoten, Engelse en Schotse vrijwilligers (in totaal 21.000 man, 5000 paarden en meer dan 50 kanonnen) werden eind oktober 1688 ingeladen op 400 transportschepen, die begeleid zouden worden door meer dan 50 oorlogsschepen.

Willem zal in 1689 koning van Engeland worden.

Toen Willem naar Engeland vertrok was graveur Gerard van Keulen 10 jaar oud. Hij zal de voorstelling een paar jaar later hebben gemaakt. Gerard maakt de firma Van Keulen beroemd. Hij nam de kaartenuitgeverij van zijn vader Johannes over in 1715 en verwerft voor zichzelf en zijn erven het voorrecht om als kaartenmaker in dienst te zijn van de Vereenigde Oostindische Compagnie.

Prijs: VERKOCHT