Schetsboek – Albert Flamen, 1679

Schetsboek van de hand van Albert Flamen (Brugge, ca. 1620 – Parijs, na 1691). Album met 22 bladen met de…

Lees verder

Schetsboek van de hand van Albert Flamen (Brugge, ca. 1620 – Parijs, na 1691).

Album met 22 bladen met de meeste tekeningen in bruine inkt, sommige met grijze en bruine wassing. De bladen zijn gebonden in wat lijkt op de originele omslag, met later bedrukt papier dat aan de buitenkant is geplakt. Gedateerd in bruin aan de binnenzijde van het achterblad “Le premier septembre ao 1679“. Afmeting: 16 x 23 cm. Met watermerk dat lijkt op Churchill 305.

Inhoud: 9 bladen met talrijke studies van schermende/lopende/zittende/rijdende/schietende figuren; 1 blad met tekeningen van gezichten; 1 blad met een tekening van een huis met talrijke dieren; 1 blad met een tekening van zeven mannen te paard in een landschap; 1 blad met een tekening van meerdere huizen met op de voorgrond een man te paard; 1 tekening van twee windmolens met op de voorgrond twee tekenaars, getiteld: “Veuë des moulins sur le chemin de Vaugirard du Costé du faubourg St. Germain“; 1 blad met vijf (schietende) mannen te paard voor een stadspoort; 3 bladen met perspectiefstudies. 6 bladen zijn van een andere hand (een leerling?), enkele andere bladen hebben toevoegingen van weer een andere hand.

De studies van figuren of ruiters zijn van een type dat we overal zien in de prenten van Albert Flamen en zijn voorbeeld Jacques Callot, wiens werk hij goed moet hebben gekend. Flamen is vooral bekend om zijn prenten en tekeningen van dieren, maar werkte ook in andere genres. Er zijn verschillende albums van zijn tekeningen over een enkel thema bekend en er zijn ook minstens drie andere schetsboeken zoals deze bewaard gebleven (waaronder een schetsboek in het Berlijnse Kupferstichkabinett).