De vier seizoenen – Sébastien Leclerc naar Charles Le Brun, 1679

ALLEGORISCHE VOORSTELLINGEN VAN DE VIER SEIZOENEN Etsen met gravure vervaardigd door Sébastien Leclerc in 1679, naar wandtapijten van Charles Le…

Lees verder

ALLEGORISCHE VOORSTELLINGEN VAN DE VIER SEIZOENEN

Etsen met gravure vervaardigd door Sébastien Leclerc in 1679, naar wandtapijten van Charles Le Brun. Afm. (elk): ca. 36 x 44 cm.

In de lente zien we Mars, god van de oorlog, gezeten op een wolk voor de tuinen van Versailles, en Venus, godin van de liefde. Samen houden ze een krans vast met daarin een voorstelling van Lodewijk XIV te paard. Op de voorgrond een ploeg, een eg, een schop en ander landbouw werktuig.

In de zomer zien we Apollo, god van de kunsten, met Minerva, godin van de wijsheid op hun wolk in de tuinen van Fontaineblaeu. In de krans die ze vasthouden de koepel van het Palais des Tuileries. Op de voorgrond een rijke oogst van tarwe, pompoenen, peren, pruimen, meloenen en ander fruit.

In de herfst zien we Bacchus de god van de wijn en Diana, godin van de jacht een krans vasthouden waarin de hertenjacht wordt afgebeeld. Op de achtergrond het landschap rondom het kasteel Saint-Germain-en-Laye. Voor hen de oogst van druiven, granaatappels, watermeloenen.

In de winter zien we een gevleugelde Saturnus, vader van Jupiter en god van de tijd, samen met Hebe de godin van de jeugd met in haar hand een beker voor de drank die de goden de jeugd geeft. Samen dragen ze een krans met daarin een van de grote balletvoorstellingen die voor de koning is opgevoerd. Op de achtergrond de Porte de la Conférence, een van de (voormalige) toegangspoorten van Parijs.

Sébastien Leclerc (1637 – 1714) was een uit Lotharingen afkomstige kunstenaar gespecialiseerd in het vervaardigen van reproductie grafiek. Hij maakte nauwgezette tekeningen, etsen en gravures van schilderijen en werkte veelal in Parijs voor Charles Le Brun (1619-1690), hofschilder van Lodewijk XIV. Charles Le Brun was tevens directeur van de Gobelin manufactuur waar wandtapijten en meubelen werden vervaardigd voor de koninklijke paleizen.

Prijs: VERKOCHT