Sint Eustatius – Arnoldus Hermanus Grevelink, 1874

“Kaart van eiland St. Eustathius volgens de opname van  A.H. bisschop Grevelink.” Lithografie uitgegeven in 1874 door C.F. Stemler. Later…

Lees verder

Kaart van eiland St. Eustathius volgens de opname van  A.H. bisschop Grevelink.” Lithografie uitgegeven in 1874 door C.F. Stemler. Later met de hand gekleurd. Afm. 20,5 x 22,5 cm.

Op 16 november 1776 was het Sint Eustatius die de Amerikanen als eerste in hun vrijheidsstrijd tegen het Verenigd Koninkrijk steunde en hen vanuit Fort Oranje met brullende kanonschoten salueerde. Dit was het startsein voor een komen en gaan van schepen, aanvankelijk voor de aanvoer van wapens en later als doorvoerhaven en pleisterplek. Hoofdstad Oranjestad werd een winstgevende en drukke vrijhaven van de West-Indische Compagnie waar de meest luxueuze goederen belastingvrij werden verhandeld en opgeslagen, een goudmijn waaraan het zijn naam ‘The Golden Rock’ te danken heeft.

Na het verlies van de Amerikaanse koloniën, richtten de Engelsen zich meer gericht op handelskansen in het Caribisch gebied. Dit leidde tot meer concurrentie in de regio waardoor Sint Eustatius geleidelijk aan zijn belang als handelscentrum verloor en de meeste kooplieden en plantagehouders hun huizen en pakhuizen verlieten.

Het inwoneraantal liep gestaag terug van 30.000 in de gloriejaren naar 3.100 tegenwoordig.

Op de kaart zijn wegen en paden aangegeven; ook de bebouwing is duidelijk herkenbaar. Niveauverschillen zijn met penstreepjes aangeduid. Voor de kust bij Oranjebaai, zijn zeediepten vermeld. Rondom het eiland staan namen van enkele baaien; op twee plaatsen is een anker getekend. In het land zijn 12 plantages en landerijen gemarkeerd, evenals de belangrijkste gebouwen.

Prijs: VERKOCHT