Spotprent op Engelsen in Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog – anoniem, 1778

SPOTPRENT OP DE ENGELSE VERLIEZEN IN DE STRIJD MET AMERIKA, 1778 Ets met gravure vervaardigd door een anonieme kunstenaar in…

Lees verder

SPOTPRENT OP DE ENGELSE VERLIEZEN IN DE STRIJD MET AMERIKA, 1778

Ets met gravure vervaardigd door een anonieme kunstenaar in 1778. Later met de hand gekleurd. Afm.: (plaat) ca. 21 x 27,5 cm (incl. tekst: 31,5 x 27,5 cm).

We zien De Engelse koophandel verbeeld door een melkkoe waarvan het Amerikaanse Congres de horens afzaagt en die door een “vergenoegde lijvige Hollander” wordt gemolken “met innerlijke vreugde”. Een Fransman en een Spanjaard willen ook van de melk hebben “elkander over hun goed geluk toelachende”. Op de achtergrond het door de Amerikanen veroverde en onttakelde Engelse schip de Eagle (17 september 1778) gestrand nabij Philadelphia. Op de voorgrond pist een hondje (een steendog, een 18e-eeuwse vechthond) op de slapende Britse leeuw “een levenloos blok, die niets schijnt te zien, niets hoort en niets gewaarwordt”, hierbij een handenwringende Engelsman in rouwgewaad “moedeloos zijn ogen naar boven slaande, doch niet in staat om de leeuw te wekken” om de situatie te veranderen.

Dit alles als kritiek op de Engelsen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Literatuur: Frederik Muller “Nederlandsche historieplaten” (1863-1882), nr. 4337-1.

Prijs: VERKOCHT