Spotprent aanloop Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog – anoniem, 1781

“Englisch Printet”, ets met gravure vervaardigd door een anonieme kunstenaar in 1781. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst):…

Lees verder

Englisch Printet”, ets met gravure vervaardigd door een anonieme kunstenaar in 1781. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst): ca. 22,5 x 29,5 cm.

Achter een tafel zitten acht Engelse politici die de wereld verdelen, Lord North (op dat moment Prime Minister) wil een derde deel hiervan hebben, de rest is “voor zijn goede vrienden”.

Rechts dansen Franse matrozen die (na de verovering van Sint-Eustatius op 2 februari 1781) blij zijn over de behouden aankomst van het konvooi met benodigdheden voor de oorlogsschepen in hun strijd tegen de Britten.

Op de voorgrond een Engelsman in een kar getrokken door de Nederlandse Leeuw; een Engelsman achterstevoren gezeten op een Spaanse bok; de Franse haan op de Engelse eenhoorn (“men kan een briesend paard het hollen wel ontleren, zo zal ik uw lordships beletten te galopperen”) en een Engelsman die van de Amerikaanse ezel wordt geworpen (“hij smijt deze dikpens neer”). Allen spelers in de aanloop naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Literatuur: Frederik Muller “Nederlandsche historieplaten” (1863-1882), 4383 (“zeer zeldzaam”).

Prijs: VERKOCHT