Stadsgezicht Delft – Rademaker, Schenk, ca. 1736
STADSGEZICHT DELFT Ets gedrukt van twee koperplaten, naar het ontwerp van Abraham Rademaker, vervaardigd door Leonard Schenk ca. 1736. Later…
Lees verder
STADSGEZICHT DELFT
Ets gedrukt van twee koperplaten, naar het ontwerp van Abraham Rademaker, vervaardigd door Leonard Schenk ca. 1736. Later met de hand gekleurd. Afm. prent ca. 57 x 98 cm. Afm. lijst 80 x 120 cm.
We kijken noordwaarts over de Kolk: “Gesigt van de Seer Oude en Beroemde Stad Delft, geleegen in Holland, te sien voor de Schiedamse en Rotterdamse Poort.” (Daar waar de Schie de stad binnenkomt.)
De toeschouwer staat op vrijwel exact het zelfde standpunt als waar Johannes Vermeer gestaan moet hebben toen hij in 1660-61 zijn beroemde gezicht op Delft schilderde. Maar om de belangrijke gebouwen op een grote schaal te kunnen weergeven, heeft de kunstenaar de vrijheid genomen om ze iets dichter bij elkaar te zetten.
In tegenstelling tot Vermeers stadsgezicht toont de prent van Leonardus Schenk een levendig beeld van de economische en sociale activiteiten op en rond het water: zo varen er boten, andere liggen aangemeerd , werklui laden en lossen goederen, er rijden paard en wagen, en wordt er gevist.
Rademaker (1676/77-1735) was een van de belangrijkste topografische kunstenaars van z’n tijd die vele stadsgezichten had getekend. Schenk (1696-1767) graveerde meerdere grote prenten naar Rademakers werk en gaf ze uit. Hij kwam tegemoet aan de populariteit van topografische gezichten die nog tot in de tweede helft van de 18e eeuw voortduurde.
De Schiedamse en Rotterdamse poort werden rond 1835 afgebroken.
Prijs: VERKOCHT