Tempel van Salomo – Romeijn de Hooghe, 1715

“Temple de Jerusalem”, ets vervaardigd door Romeyn de Hooghe, uitgegeven te Amsterdam door Jacob Lindenbergh in 1715 als deel van…

Lees verder

Temple de Jerusalem”, ets vervaardigd door Romeyn de Hooghe, uitgegeven te Amsterdam door Jacob Lindenbergh in 1715 als deel van “T’groot waerelds tafereel” van Jacobus Basnage. Afm.: 20  x 36 cm.

De Tempel van Salomo was volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel de eerste joodse tempel in Jeruzalem, volgens de Bijbelse chronologie tussen 1000 en 900 v.Chr. gebouwd door koning Salomo en in 586 v.Chr. verwoest. Volgens de Joodse overlevering begon met de verwoesting ervan de Babylonische ballingschap.

Een daarna gebouwde tweede tempel werd in 70 n.Chr. verwoest. Deze respectievelijke verwoestingen markeren de belangrijkste keerpunten in de joodse geschiedenis, die herdacht worden op Tisja Beav.

Er is geen sluitend archeologisch bewijs gevonden dat de tempel van Salomo daadwerkelijk heeft bestaan. Opgravingen in de Tempelberg mogen niet worden verricht.

Romeyn de Hooghe vervaardigde zijn ets aan de hand van de beschrijvingen van Juan Bautista Villalpando (1552-1608) een Spaanse Jezuïet die in zijn “Ezechielem Explanationes” een reconstructie maakte van de Tempel van Salomo en Jeruzalem.

Prijs: VERKOCHT