Engelse Furie, Terschelling 1666 – Caspar Bouttats

TERSCHELLING 1666, BRANDSTICHTING DOOR DE ENGELSEN “Rapresentanza delle due Isole di Vlie, e terschelling e del fuoco dato da vascelli…

Lees verder

TERSCHELLING 1666, BRANDSTICHTING DOOR DE ENGELSEN

Rapresentanza delle due Isole di Vlie, e terschelling e del fuoco dato da vascelli Inglesi ad alcune novi Olandesi, et incendio di diverse case. Anno 1670. adi 18; e 19 di Agosto“. Kopergravure uit 1670(?) vervaardigd door Caspar Bouttats. Afm (plaatrand): 30,7 x 37,6 cm.

We zien de brandstichting op West-Terschelling door de Engelsen onder admiraal Robert Holmes op 19-20 augustus 1666. [Dus niet in 1670 zoals in titel van de prent staat.] Er branden huizen in het dorp, vooraan de vuurtoren De Brandaris. Op de voorgrond het eiland Vlieland.

De Tweede Engels-Nederlandse Oorlog was een oorlog tussen Engeland en de Republiek der Verenigde Nederlanden die van 1665 tot 1667 duurde. Op 19 augustus 1666 vond de zgn. Holmes’s Bonfire plaats. Admiraal Robert Holmes viel de handelsvloot bij Vlieland aan en brandde West-Terschelling plat. Geholpen door deserteur Laurens van Heemskerk, wist hij de 170 handelsschepen die op de rede lagen heel dicht te naderen. Om ze vervolgens met branders in brand te steken.

Bijna alle schepen – en dat waren vooral Ruslandgangers en Oost-Indiëvaarders – werden verwoest. Minstens 2000 mensen kwamen om. Daags erna plunderden de mannen van Holmes het dorp West-Terschelling (“the town of Brandaris“). Het was de zwaarste slag ooit die werd toegebracht aan de Nederlandse koopvaardij. Toen het nieuws Amsterdam bereikte werd de handel op de Beurs stil gelegd.

Caspar Bouttats, de vervaadiger van deze prent, stamt uit een familie van Antwerpse graveurs. Hij was voorzitter van de Antwerpse Sint-Lucasgilde van 1690-1691. Hij graveerde veel portretten en historiestukken .

Literatuur: Frederik Muller – De Nederlandsche geschiedenis in platen : beredeneerde beschrijving van Nederlandsche historieplaten, zinneprenten en historische kaarten, I, p. 323, nr. 2213c

Prijs: VERKOCHT