Tulpportret – ca. 1700

PORTRET VAN EEN GEVLAMDE DONKER RODE TULP Aquarel van de hand van ‘De Tulpenschilder’. Vervaardigd begin 18de eeuw. Afm. (papiergrootte):…

Lees verder

PORTRET VAN EEN GEVLAMDE DONKER RODE TULP

Aquarel van de hand van ‘De Tulpenschilder’. Vervaardigd begin 18de eeuw. Afm. (papiergrootte): ca. 25 x 10 cm.

Omdat de bloeitijd van tulpen in het voorjaar slechts enkele weken bedroeg, lieten tulpenbollen-handelaren om de verkoop te stimuleren, vanaf eind 16e eeuw tekeningen van hun tulpen maken.

Het papier van deze aquarellen is gedateerd rond 1700. Er zijn maar weinig tulpenschilders aan het begin van de 18e eeuw. Er blijft twijfel over wie ‘De Tulpenschilder’ is, maar er is een gerede kans dat deze tulpen gemaakt zijn door Maria Sybilla Merian (1647 – 1717).

Maria Sybilla Merian kwam terug uit Suriname en moest in haar levensonderhoud voorzien. Dat zou ze gedaan kunnen hebben door het schilderen van tulpen zoals deze. Ze waren bedoeld voor een kunstboek, een soort catalogus waarin een veelheid van bestaande tulpensoorten waren bijeengebonden.

Bij het schilderen is ze waarschijnlijk geassisteerd door leerlingen (zoals dat vaker gebeurde), misschien haar dochters. De bloembladeren zijn geschilderd door de meester, de bladeren aan de stengel zijn van een iets mindere hand.

De aquarellen werden eerder door Dr. Sam Segal toegeschreven aan Anthony Claesz I (1592 – ca. 1635).

Literatuur:

  • Frans Willemse, “Het Mysterie van de Tulpenschilder” (2004)
  • Sam Segal, “Tulips by Anthony Claesz” (1987) 

Prijs: VERKOCHT