There He Is – Lawrence Alma-Tadema, 1877

“There he is” (ook bekend als “Here he comes”), staalgravure vervaardigd door August Blanchard in 1877 naar het schilderij van…

Lees verder

There he is” (ook bekend als “Here he comes”), staalgravure vervaardigd door August Blanchard in 1877 naar het schilderij van Sir Lawrence Alma-Tadema (Opus CLII). Gesigneerd met potlood door Alma-Tadema en Blanchard. Later met de hand gekleurd. Afm. 25,8 x 19,8 cm.

Een jonge Romeinse vrouw hoort gefluit en ziet haar geliefde met wie zij aan de Dionysische festiviteiten zal deelnemen. De Romeinse autoriteiten probeerden herhaaldelijk dergelijke Dionysische rituelen – in duidelijker Nederlands: bacchanalen – tevergeefs onder controle te krijgen. Toen het schilderij voor het eerst werd tentoongesteld in de Grosvenor Gallery in 1878, was het vergezeld van een poëziefragment van Edmund Gosse, de zwager van Alma-Tadema:

She hears the marble floor repeat,
A measured sound of leopards’ feet,
Nor hardly dares for sweet desire
To give her wild heart time to beat.

De compositie vangt de vrouw spontaan, in een schitterend marmeren interieur versierd met reliëfsculpturen, een teken wellicht dat ze een dochter is uit een rijke patriciërsfamilie. In de hoek links een gedeelte van een bas-reliëf van Apollo temidden van de drie Gratiën uit het museum van Napels, een verleidingsscène die paste bij het thema van het werk: een vrouw staat op het punt plezier te gaan maken met haar geliefde.

Prijs VERKOCHT