Tulpen – Emmanuel Sweert + Daniel Rabel, 1622-1633

BEHORENDE TOT DE FRAAISTE GRAVURES VAN TULPEN OOIT UITGEGEVEN Zes tulpen en één bol (plaat 6), kopergravure vervaardigd door Em(m)anuel…

Lees verder

BEHORENDE TOT DE FRAAISTE GRAVURES VAN TULPEN OOIT UITGEGEVEN

Zes tulpen en één bol (plaat 6), kopergravure vervaardigd door Em(m)anuel Sweert(s) en uitgegeven door Daniel Rabel te Parijs 1622-1633 als onderdeel van het “Theatrum Florae”, later met de hand gekleurd. Afm.: 34,5 x 25 cm.

Daniel Rabel (1578-1637) was eerst werkzaam als portretschilder voor Maria de’ Medicis, de tweede echtgenote van Hendrik IV van Frankrijk. In 1612 werd hij de officiële kunstenaar van de hertog van Nevers. Rond 1631 werd hij benoemd tot officiële kunstenaar van Gaston van Orléans, de derde zoon van Hendrik IV.

Het “Theatrum Florae” werd oorspronkelijk uitgegeven in Parijs in 1622 (met latere edities in 1627 en 1633) en was een verzameling botanische illustraties van 69 van de meest decoratieve bloemen die beschikbaar waren voor 17e-eeuwse tuiniers. Rabel had de opdracht gekregen van Gaston van Orléans om ze schilderen. Het is (zoals vermeld in het voorwoord van deel I) “…une tres-jolie collection…qui ont été dessinées & gravées d’après nature” […een zeer mooie verzameling… getekend en gegraveerd naar de natuur]. Andere kunstenaars voegden later hun werk toe, met name Nicolas Robert (1614-1685). Er is enige twijfel onder academici of Rabel de oorspronkelijke 69 platen heeft gegraveerd, aangezien geen van hen is gesigneerd en zijn naam alleen op de titelpagina van de derde editie staat. Tegen het einde van de 18e eeuw werd algemeen aangenomen dat ze door door Nederlander Emmanuel Sweert waren gemaakt.

Prijs: VERKOCHT