Tulpen – Louis Charles Ruotte naar Jean Louis Prévost, 1805

Vier tulpen, stippelgravure vervaardigd door Louis Charles Ruotte naar het ontwerp van Jean Louis Prévost. Uitgegeven als deel van de…

Lees verder

Vier tulpen, stippelgravure vervaardigd door Louis Charles Ruotte naar het ontwerp van Jean Louis Prévost. Uitgegeven als deel van de “Collection des fleurs et des fruits peints d’apres nature” te Parijs door Vilquin in 1805. Gedrukt in kleur met toevoegingen van latere hand. Afm. (voorstelling): ca. 41 x 25,5 cm.

Botanische illustratoren wijdden zich in de 15de– en 16de-eeuw aan de geneeskrachtige eigenschappen van bloemen en planten en determineerden deze zo nauwkeurig mogelijk. Later brachten Europese ontdekkingsreizigers exemplaren mee uit exotische oorden, die vervolgens voor een publiek -gefascineerd door nieuwe ontdekkingen- door kunstenaars zorgvuldig werden gereproduceerd. In de loop van de 18de– en 19de-eeuw maakte de wetenschappelijke illustratie plaats voor een weergave van de schoonheid van plant of bloem.

Deze gravure met tulpen komt uit misschien wel het mooiste botanische werk ooit gemaakt, een werk van eminent belang en interesse. Samen met de gravures van tijdgenoot Jean-Pierre Redouté, zijn het de vroegste voorbeelden van stippel gegraveerde en in kleur gedrukte botanische illustraties. De “Collection des fleurs et des fruits peints d’apres nature” werd gepubliceerd in 12 cahiers met elk 4 gravures. De Collection werd vervaardigd als referentie werk voor ontwerpers van porselein en stoffen.

De helderheid van de stippelgravure is bijzonder geschikt voor een fraaie weergave van botanische details. Met deze techniek waarbij het graveren van de koperen plaat gebeurt door dicht bij elkaar punten te zetten, kunnen subtiele gradaties van kleur en helderheid worden overgebracht. Om het proces te voltooien, worden later bij elke afdruk accenten en nuances met de hand toegevoegd.

De bloemstukken van Prévost hebben een pracht en frisheid waardoor je ze bijna kunt ruiken.

Prijs: VERKOCHT