Tulpen – Pierre-Joseph Redouté, 1827-1833

TULPEN UIT EEN VAN EEN DE FRAAISTE BOEKEN OVER BLOEMEN OOIT GEPUBLICEERD “Tulipe de Gesner / Tulipa Gesneriana“. Stippelgravure vervaardigd…

Lees verder

TULPEN UIT EEN VAN EEN DE FRAAISTE BOEKEN OVER BLOEMEN OOIT GEPUBLICEERD

Tulipe de Gesner / Tulipa Gesneriana“. Stippelgravure vervaardigd door Langlois 1827-1833 voor “Choix des plus belles fleurs” naar het ontwerp van Pierre-Joseph Redouté, gedrukt in kleur en met de hand met waterverf bijgewerkt. Afm. (plaatrand): 26 x 21 cm.

Deze tulp is vernoemd naar Conrad Gessner (1516-65), een natuurkundige die in 1561 de eerste wetenschappelijke beschrijving en afbeeldingen van een tulp publiceerde.

Redouté (1759 – 1840) kwam uit een schildersfamilie uit de Ardennen. In 1782 gaat hij naar Parijs waar hij aanvankelijk decors ontwerpt voor het Théâtre Italien. In zijn vrije tijd tekent hij planten. Hij komt in contact met de Nederlandse professor Gerard van Spaendonck (1746 –  1822), verbonden aan de Jardin du Roi en wordt diens assistent en leerling.

Redoutés talent breekt door en hij wordt hofschilder voor Marie Antoinette en later Joséphine de Beauharnais (de eerste vrouw van Napoleon), die beroemd was om haar tuinen rondom kasteel Malmaison. Redouté werd artist-in-residence op Malmaison en produceert daar “Les Liliacées“. Met 486 kleurengravures in 8 delen z’n meest omvangrijke werk. Ook maakt hij “Les Roses“, een eveneens indrukwekkend en belangrijk boek met daarin 170 platen en beschrijvingen van rozen.

Na de dood van Joséphine, ging het Redouté finaniceel minder voor de wind. Hij wordt tekenleraar bij het Musée d’Histoire Naturelle in 1822, maar wordt na de revolutie van 1830 vervolgens weer Peintre du Cabinet de la Reine Marie-Amélie. Zijn laatste grote werken “Choix des plus belles fleurs” en “Choix de soixante roses dédiées a la reine des Belges” completeren zijn imposante oeuvre.

Redouté ondervond tijdens zijn leven weinig last de grote politieke onrust van de tijd. Revolutie en restauratie en de verschillende heersers die het voortbracht, stemden allen in met het werk van deze fenomenale botanische kunstenaar.

In deze stippel gravure van tulpen toont Redouté zich op zijn best, waarbij hij zijn artistieke kunnen heeft gecombineerd met zijn vaardigheid als natuurwaarnemer.

Prijs: VERKOCHT