Twaalf Maanden – Izaak de Wit Jansz. naar Jacob Cats, 1805-1807

Fraaie serie van de twaalf maanden, etsen vervaardigd in 1805-1807 door Izaak de Wit Jansz. naar tekeningen van Jacob Cats…

Lees verder

Fraaie serie van de twaalf maanden, etsen vervaardigd in 1805-1807 door Izaak de Wit Jansz. naar tekeningen van Jacob Cats uit 1791-1793. Afm. (voorstellingen): elk 12,5 x 17,7 cm.

Jacob Cats (1741-1799) werd geboren als enige zoon van de Amsterdamse doopsgezinde boekhandelaar Johannes Cats (1699-1772) en diens tweede vrouw Elisabeth van Rhee. Johannes Cats had het land moeten verlaten wegens het uitgeven van een verzameling controversiële geestelijke liederen. Zoon Jacob werd geboren toen de familie Cats tijdelijk in Duitsland in Altona bij Hamburg verbleef, waar een grote doopsgezinde gemeente was. Nadat zijn vrouw was gestorven ging vader Johannes terug naar Amsterdam. Jacob was toen ongeveer twee jaar. In 1765 huwde hij Anna Hemme.

Na te hebben gewerkt in de lakenhandel en een boekbinderij werkte hij voor de graveur Abraham Starre. Vervolgens kreeg hij tekenles van achtereenvolgens Pieter Louw en Gerard van Rossum en zou hij drie jaar in de behangselfabriek van Jan Hendrik Troost van Groenendoelen werken. Met hulp van zijn vermogende vrienden Johannes de Bosch en Willem Writs richtte hij een eigen behangselfabriek op, waar ook Egbert van Drielst werkte.

Naast kopieën van enkele beroemde schilderijen, als De Nachtwacht van Rembrandt en de Schuttersmaaltijd van Bartholomeus van der Helst, schilderde hij vooral veel landschapsvoorstellingen met mensen en dieren. Hij werd populair door zijn kunde figuren heel realistisch weer te kunnen geven en grote diepte in zijn tekeningen te scheppen. Toen de vraag naar beschilderd behang in de jaren 1780 afnam, legde Jacob Cats zich helemaal toe op de tekenkunst. Tekeningen van zijn hand werden veelal door anderen in prent gebracht.

Cats was gespecialiseerd in pendanten (bijv. een zelfde landschap in zomer en winter), jaargetijden en maanden.

Izaak de Wit Jansz. (1744-1809) was etser en graveur, een leerling van Jacques-Philippe Le Bas en werkte onder anderen voor Reinier Vinkeles. Hij gaf een tijd les aan de Fundatie van Renswoude te Utrecht. De serie tekeningen van Jacob Cats bevond zich in de collectie van Jacob Helmolt, toen Izaak de Wit Jansz. zijn etsen maakte.

Prijs: VERKOCHT