Utrecht – Justus Danckerts, 1700

“Dominii Ultraiectini Tabula”. Kopergravure uitgegeven in 1700 door Justus Danckerts te Amsterdam. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.…

Lees verder

Dominii Ultraiectini Tabula”. Kopergravure uitgegeven in 1700 door Justus Danckerts te Amsterdam. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. ca. 46 x 54,5 cm.

De kaart centreert op de stad Utrecht en toont het gebied tussen Amsterdam, Amersfoort en Schoonhoven. De kaart geeft zicht op het uitgestrekte systeem van kanalen en polders in de regio.

Het stuk is fraai versierd met een figuratief cartouche met het wapen van Utrecht, de aartsbisschop en cherubijnen die de opbrengsten van het land meedragen. Een kleine kompasroos in de rechter benedenhoek laat zien dat het noorden rechtsonder ligt. De schaalstokken, in een ander cartouche rechtsonder, geven de afstanden aan in “uren gaans” en in Duitse mijlen.

De familie Danckerts was een bekende uitgever van kaarten, prenten en boeken in het 17e-eeuwse Amsterdam. De uitgeverij was lange tijd actief. De oprichting was omstreeks 1633 toen Cornelis Danckerts I (de oudere) begon als Papiere const en Caerten verkooper. De uitgeverij Danckerts verkreeg haar grootste bekendheid toen Justus Danckerts I (1635–1701) en zijn twee zonen Theodorus I (1663–1727) en Cornelis II (1664–1717) werkzaam waren.

Van 1669 tot 1701 hadden Justus I en zijn zonen een winkel in het pand in de “Calverstraet in de Danckbaerheyt”.

Prijs: VERKOCHT