Utrecht / Het Gooi – Nicolaas Visscher, 1677-1684

“Ultraiectini Dominii Tabula”. Kopergravure uitgegeven tussen 1677-1684 door Nicolaas Visscher. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 46 x 54,5…

Lees verder

Ultraiectini Dominii Tabula”. Kopergravure uitgegeven tussen 1677-1684 door Nicolaas Visscher. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 46 x 54,5 cm.

De kaart centreert op de stad Utrecht en toont het gebied tussen Amsterdam, Amersfoort en Schoonhoven. De kaart geeft zicht op het uitgestrekte systeem van kanalen en polders in de regio.

Het stuk is fraai versierd met links boven een figuratief cartouche met het wapen van het Bisdom Utrecht dat door twee cherubijnen wordt vastgehouden, de godin Diana met haar vangst en een riviergod met kruik waaruit het water rijkelijk stroomt en een hoorn des overvloeds alsook een herder met zijn vee. Ook is schaalstokken rechts onder zijn opgesmukt met een meerman en een meermin en putti die een visnet als ook meetinstrumenten vasthouden.

Een kleine kompasroos in de rechter benedenhoek laat zien dat het noorden rechtsonder ligt.

Vader Nicolaas I Visscher (1618-1679) en zoon Nicolaas II (1649-1702) waren uitgevers in het door Claes Jansz. Visscher opgerichte bedrijf. Hun atlassen werden vaak naar wens van de kopers samengesteld (de zogenaamde Atlas Contractus). Zij bevatten over het algemeen geen tekst, alleen soms een gedrukte index. Er werden kaarten gebruikt van andere makers, zelf gegraveerde en bewerkte koperplaten van Claes Jansz. Visscher.

Prijs: VERKOCHT