Utrecht – Jan Hendrik Verheijen, ca. 1830

STADSGEZICHT UTRECHT Tekening met aquarel vervaardigd rond 1830 door Jan Hendrik Verheijen. Gesigneerd op de onderste trede van de trap…

Lees verder

1.850

STADSGEZICHT UTRECHT

Tekening met aquarel vervaardigd rond 1830 door Jan Hendrik Verheijen. Gesigneerd op de onderste trede van de trap  “jverheijen f.”. Afm. 38,2 x 33,2 cm.

We kijken vanaf de Utrechtse stadsbuitengracht op de Wittevrouwenpoort en -brug uit het noordoosten, in de achtergrond rijst de Domtoren boven de stad uit. De Wittevrouwenpoort was een van de vier toegangen via stadspoorten tot de stad Utrecht. De poort bevond zich aan de noordoostzijde van de huidige binnenstad bij de Wittevrouwensingel waar heden de Wittevrouwenbrug ligt. Rond 1858 is de Wittevrouwenpoort gesloopt.

Het stadsbeeld klopt niet helemaal. In werkelijkheid was de Wittevrouwenpoort zeshoekig en niet vierkant en de voorkant van het gebouw was anders. Ook de Domtoren is in werkelijkheid spitser.

Jan Hendrik Verheijen (1778-1846) was opgeleid als notaris, maar koos op zijn 21e met toestemming van zijn ouders voor het kunstenaarschap en trad in de leer bij de Utrechtse rijtuig- en decoratieschilder Nicolaas Osti (1757-1801).

Hoewel hij ook landschappen, kerkinterieurs en portretten maakte, werd Verheijen voornamelijk bekend als stadsschilder, vooral van Utrecht. Als thema koos hij veelal voor zeventiende- en achttiende-eeuwse huizen, vaak met middeleeuwse kerken of stadspoorten. Hij werkte uitermate nauwkeurig, meestal met een fraaie, warme kleuren. Ter voorbereiding maakte hij vaak diverse architectonische schetsen. Later zouden zijn stadsgezichten deels gefantaseerd zijn.

Prijs Euro 1.850,-