Utrecht, Oudegracht – Michel Mourot, ca. 1840

GEZICHT OP DE OUDEGRACHT TE UTRECHT “Het Stadhuis te Utrecht“, lithografie gedrukt door Johannes Paulus Houtman in ca. 1840 naar…

Lees verder

GEZICHT OP DE OUDEGRACHT TE UTRECHT

Het Stadhuis te Utrecht“, lithografie gedrukt door Johannes Paulus Houtman in ca. 1840 naar het ontwerp van Jean François Michel Mourot (1802-1847). Later met de hand gekleurd. Afm. 25,7 x 34,8 cm.

We zien op de voorgrond de rijweg langs de Oudegracht. Links de stadskraan en de huizen aan de Stadhuisbrug van het huis Keijserrijk tot en met het nieuwe in neoclassicistische stijl opgetrokken stadhuis en de doorgang naar de Vismarkt en Choorstraat. Rechts de huizen aan de westzijde van de gracht met daarachter de Domtoren.

Een man met een verkleed aapje op een hond toont kunstjes, kinderen en passanten blijven staan kijken. Even verderop tillen twee mannen een pakket op een kar. Vrouwen langs de weg verkopen hun groenten en fruit. De vrouw rechts zwaait daarbij met haar vinger, zijn het studenten die ze toespreekt? Aan de overkant kletteren koetsen over de keien.

Begin 19e eeuw verhuist de beroemde Franse steendrukker en uitgever Desguerrois van Brussel naar Amsterdam. Vanaf 1827 tekent/lithografeert Michel Mourot prenten die bij Desguerrois te Amsterdam op steen worden gebracht. Mourot wordt een vooraanstaand lithograaf en legt zich voornamelijk toe op het weergeven van bijzondere topografische, historische gebeurtenissen en portretten. Mourot trouwt in Utrecht in 1844 met Aleijda van de Weijer, die aldaar een prentenwinkel had en schilder- en tekenmaterialen verkocht.

Prijs: VERKOCHT