Veluwe – Johannes Janssonius, ca. 1647

DE VELUWE “Ducatus Gelriae pars Quarta Quae est Arnhemiensis, sive Velavia”, kopergravure uitgegeven te Amsterdam ca. 1647 door Johannes Janssonius.…

Lees verder

DE VELUWE

Ducatus Gelriae pars Quarta Quae est Arnhemiensis, sive Velavia”, kopergravure uitgegeven te Amsterdam ca. 1647 door Johannes Janssonius. Fraai in de tijd met de hand gekleurd. Afm. 38×52 cm.

Het titelcartouche is versierd met het wapen van het hertogdom Gelre en het fruit dat het land rijk was. Het wapen met de dubbelkoppige adelaar, boven de legenda, is van Karel V die medio 16e-eeuw hertog van Gelre was.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog verlieten de mensen het platteland. Vanuit Zutphen en Deventer stroopten de Spanjaarden het land af, waarbij bevolking geld en goederen werden ontnomen. Boerderijen waren regelmatig het doelwit van plunderende soldaten. Veel Veluwse boeren trokken naar ommuurde steden, zoals Harderwijk, Elburg en Zutphen. De schapen die werden achtergelaten, vielen ten prooi aan de wolven die er in groten getale rondzwierven.

Het kaartbeeld is direct ontleend aan de kaart van Gelderse landmeter Nicolaas van Geelkercken uit het werk van Isaac Pontanus (1639). Janssonius was bekend met de kaarten van Van Geelkercken uit de “Historiae Gelricae”, die hij zelf had uitgegeven.

Prijs: VERKOCHT