Vier Jaargetijden – Abraham Delfos naar Jan Wandelaar, 1791

DE VIER JAARGETIJDEN Tekening in potlood en waterverf vervaardigd in 1791 door Abraham Delfos naar het schilderij uit 1752 van…

Lees verder

DE VIER JAARGETIJDEN

Tekening in potlood en waterverf vervaardigd in 1791 door Abraham Delfos naar het schilderij uit 1752 van Jan Wandelaar. Gesigneerd en gedateerd op de steen vooraan. Afm.  31,8 x 24,2 cm.

We zien vier putti voorgesteld als de seizoenen. De Lente snuffelt aan lavendel, een in de Oudheid veelgebruikte opwekker van de liefde; de Herfst kijkt ons aan en gebaart met druiven naar een kelk dat we wijn moeten maken, de druivenbladeren liggen in een krans om z’n hoofd; in de zomer is het warm en de putto doet genoeglijk een dutje op de geoogste koren; de Winter tenslotte verwarmt zich boven een schaal met gloeiende kolen. Op de ruïne in de achtergrond een rozet met de tekens van de dierenriem en de god Janus, de god met de twee gezichten. Het linker, jonge gezicht is januari, het nieuwe jaar; het oude gezicht (traditioneel met baard) stelt het oude jaar voor. De een kijkt naar de toekomst, de ander naar het verleden. Er wordt verwezen naar de cyclus van het leven.

Abraham Delfos (1731-1820) was graveur, tekenaar en kunsthandelaar in een tijd dat ons Vaderland nog eene rijke voorraad van oude schilderijen bevatte. Als kunsthandelaar had hij schier dagelijks gelegenheid ter uitbreiding zijner bespiegelende kennis. Delfos kende collega Jan Wandelaar (1690-1759) uit Leiden waar deze werkte aan een beroemd boek met anatomische prenten van het menselijke lichaam. (Aardig detail: in het vrij stoffige Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst uit 1816, wordt terloops vermeld dat Wandelaar’s tweede vrouw ene Catharina Beatrix van Eyk, wegens hare schoonheid niet onopgemerkt geweest moet zijn.) 

Prijs: VERKOCHT