Vlaanderen – Abraham Ortelius, 1592

“Flandriae Comitatus Descriptio” [beschrijving van het graafschap Vlaanderen], kopergravure uitgegeven in 1592 door Abraham Ortelius te Antwerpen. Eerste staat. Verso:…

Lees verder

Flandriae Comitatus Descriptio” [beschrijving van het graafschap Vlaanderen], kopergravure uitgegeven in 1592 door Abraham Ortelius te Antwerpen. Eerste staat. Verso: Latijnse tekst. In de tijd zeer fraai met de hand gekleurd. Afm. 37,7 x 59,2 cm.

Dit was de derde en laatste plaat van Vlaanderen vervaardigd door Ortelius voor zijn monumentale Theatrum Orbis Terrarum, de eerste ‘moderne’ wereldatlas. Deze kaart is vervaardigd naar een kaart uit 1540 van Gerard Mercator, maar met aanpassingen door Ortelius.

Linksboven zien we een inzetkaart van Zeeuws-Vlaanderen ten tijde van graaf Gwijde van Dampierre en de Vlaamse Opstand (1297-1305) tegen Frankrijk. Na dat conflict komt Vlaanderen uiteindelijk weer onder Franse heerschappij. Toen Ortelius deze kaart uitgaf, is de Tachtigjarige Oorlog in volle gang. Het waren roerige tijden. Het Beleg van Antwerpen (1584-1585) was net geweest en we bevinden ons in een periode die wordt aangeduid als de ‘Tien Jaren‘ (1588-1598), waarin relatief veel overwinningen op de Spaanse troepen werden behaald. Het is alsof Ortelius heeft willen hinten dat na de Vlaamse Opstand twee eeuwen eerder, het volk ook weer in het gareel kwam. Als uitgever zou Ortelius daarmee in de ogen van de Spanjaarden neutraal lijken. Zeker als je bedenkt dat de kaart nog tot lang na de Tien Jaren gebruikt werd.

In Ortelius’ tijd bestaan er nog geen atlassen zoals wij die kennen. Wel losse kaarten voor zeelui en samengestelde atlassen die op bestelling worden gemaakt. Meestal bestaan die uit kaarten van verschillend formaat en ook de schaal varieert.

Ortelius krijgt waarschijnlijk van cartograaf Gerard Mercator de suggestie om de geografische kennis en kaarten van de hele wereld uit allerlei bronnen te verzamelen en te verspreiden onder een brede groep mensen. Zo ontstaat het idee van een ‘moderne’ atlas: een verzameling kaarten gebundeld in een boek, van gelijk formaat en op dezelfde schaal, die speciaal voor de uitgave (opnieuw) in koper gegraveerd worden. Het boek wordt door de uitgever in meerdere exemplaren op de markt gebracht, ook dat is nieuw.

De productie van de atlas is een flinke onderneming. Ortelius zoekt voor de eerste druk het beste materiaal bij elkaar dat hij kent. Hij tekent alle 53 kaarten zelf over op standaardformaat en zet er beschrijvingen bij van landen en plaatsen. Ten slotte zet hij er een bronvermelding bij naar de originele kaart, wat in de zestiende eeuw nogal ongebruikelijk is. Iedere kaartenmaker gebruikt wel koperplaten van voorgangers, maar zet daar zelden de bron bij.

Als de kaarten zijn getekend, laat Ortelius ze in een koperen plaat graveren door Frans Hogenberg en zijn assistenten Ambrosius en Ferdinand Aertsen. Gillis Coppens van Diets doet het drukwerk. De atlas krijgt de naam Theatrum orbis terrarum ofwel Theater van de wereld. De eerste editie verschijnt in 1570 in het Latijn.

In 1571 verschijnt de eerste Nederlandse editie. Opvallend is dat de teksten niet rechtstreeks uit het Latijn zijn vertaald, maar speciaal zijn gemaakt voor een algemeen, niet wetenschappelijk publiek. Zo schrijft Ortelius dat Den Haag het beste dorp van Europa is, en dat de inwoners geen muren willen, omdat ze liever in het beste dorp wonen dan in een stad als zoveel andere steden.

De atlas van Ortelius is meteen een groot succes. Hoewel zo’n atlas voor een koper een hele investering is, zeker met ingekleurde kaarten, zijn er genoeg rijke burgers die hun kennis van de wereld willen vergroten. De eerste editie is dan ook snel uitverkocht. Ortelius besluit om nieuwe edities te maken, met meer kaarten. Ook verschijnen vertalingen in het Duits, Frans, Spaans en later in het Engels en het Italiaans. Die latere edities worden vanaf 1579 gemaakt door de beroemde Antwerpse drukker Christoffel Plantijn.

Literatuur: Marcel van den Broecke (2011), “Ortelius Atlas Maps – An illustrated Guide”, nr. Ort76

Prijs: VERKOCHT