Vlaggenkaart, Alvin J. Johnson, 1868

EERSTE AMERIKAANSE OVERZICHT VAN ‘S WERELDS ZEEVARENDE NATIES “Johnson’s new chart of national emblems”. Lithografie uitgegeven te New York door…

Lees verder

EERSTE AMERIKAANSE OVERZICHT VAN ‘S WERELDS ZEEVARENDE NATIES

“Johnson’s new chart of national emblems”. Lithografie uitgegeven te New York door Alvin Jewett Johnson in 1868 als onderdeel van de Family Atlas. Afm. 46,2 x 67,5 cm.

Hoewel gebruikelijk in Europa, in het bijzonder bij Engelse uitgevers, was Johnson de eerste Amerikaanse kaartenmaker die een overzicht met nationale vlaggen en emblemen in een atlas opnam. Buitengewoon praktisch in havensteden als New York en Boston, waar marine- en koopvaardijschepen uit de hele wereld aanlegden.

De prent bevat een aantal 19de-eeuwse nieuwigheden waaronder de American Jack (de blauwe vlag met alleen sterren), de Belgische vlag (in gebruik sinds 1831), de vlag van Central America en San Salvador, de vlag van Siam, de handelsvlag van Man en verschillende Pruisische vlaggen. De vlag van de Britse Oost-Indische Compagnie (in gebruik tot 1858) staat er nog wel op, de vlag van Verenigde Oostindische Compagnie (gebruikt tot 1800) inmiddels niet meer.

Prijs: VERKOCHT