Vlaggenkaart – Gerard van Keulen, ca. 1720

“Schouw-park aller scheeps-vlaggen des geheelen Water-Waerelds; vermeerderd met ruim 50 niewe, nooit voor dezen in ’t lichte gebrachte; en verbeterd…

Lees verder

1.750

Schouw-park aller scheeps-vlaggen des geheelen Water-Waerelds; vermeerderd met ruim 50 niewe, nooit voor dezen in ’t lichte gebrachte; en verbeterd van veele grove fouten bij anderen begaan”, kopergravure uitgegeven door Gerard van Keulen te Amsterdam rond 1720. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 510 x 795 mm.

Dit interessante overzicht toont de vlaggen van zeevarende naties, stadsstaten, steden, koningshuizen, hoge ambtenaren en handelsmaatschappijen uit Europa, Afrika en Azië ten tijde van de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) en de Grote Noordse Oorlog (1700-1721).

Te zien zijn in totaal 240 vlaggen. Curieus is de kleurensleutel op de onderste rij bedoeld voor de ‘afsetter’, aan de hand waarvan de met zwarte inkt gedrukte gravure kon worden ingekleurd.

De titel beweert dat 50 van de vlaggen nieuw zijn en nooit eerder aan het licht zijn gebracht. En inderdaad, de vlag in de rechter bovenhoek van de linker plaatafdruk is die van “Niew Engeland”. Dit wordt beschouwd als een van de vroegste afbeeldingen van de vlag van New England.

Een van de “grove fouten” die ook Van Keulen er niet wist uit te halen, is de vlag van het Keizerrijk China op de onderste rij. Afgebeeld als een grote draaikolk omringd door acht decoraties, is het een niet geheel juiste interpretatie van de vlag van de Qing-dynastie, een draak op een geel veld met acht vendels.

Voor deze uitgave gebruikte Gerard van Keulen een koperplaat die in 1711 al was gebruikt door Pieter Schenk en breidde deze uit met nog eens 48 vlaggen. De prent werd daarmee dus een stuk groter.

Gerard van Keulen (1678 – 1726) was maritiem cartograaf-uitgever te Amsterdam. Zoon van uitgever Johannes van Keulen [I] en opgeleid door Claes Jansz. Vooght. Hij kreeg de leiding van het familiebedrijf op de hoek van de Nieuwe Brugsteeg in 1704, toen zijn vader zich uit de zaken terugtrok. Nieuw was zijn productie van losse zeekaarten op het grote formaat van 60 x 100 cm., die ook wel tezamen gebonden werden tot zeekaartboeken. Na zijn dood werd de zaak voortgezet door zijn weduwe en zoon Johannes II van Keulen.

Prijs: Euro 1.750,- (incl. lijst)