Wadden, Ameland, Schiemonnikoog – Wed. Hulst van Keulen, 1834

DETAILKAART WADDENZEE OP GROOT FORMAAT “Hydrographische kaart van het Vriesche zeegat met een gedeelte der Vriesche en Groninger Wadden; Trigonometrisch…

Lees verder

DETAILKAART WADDENZEE OP GROOT FORMAAT

Hydrographische kaart van het Vriesche zeegat met een gedeelte der Vriesche en Groninger Wadden; Trigonometrisch opgenomen voor het Departement van Marine en in plan gebragt op last van Departement van Marine door S.J. Keuchenius; gegraveerd door J.C. Zurcher, te Amsterdam. Uitgegeven op last van het Departement van Marine door Wed. G. Hulst van Keulen in 1834. Later met de hand gekleurd. Afm. 63,3 x 88,6 cm.

Nauwkeurige kaart van de Wadden met Ameland en Schiermonnikoog. De kaart bevat details als “het buitengedeelte van het Pinke Gat is zeer droog en aan veranderingen onderhevig en wordt alleen over den vloed door visschers snikken [platbodems] bevaren.” In de Lauwers bij de Boschplaat is “het inkomen vanuit zee zeer droog en gevaarlijk”.

“Alle diepten op deze kaart zijn uitgedrukt in Nederlandse palmen [10 cm] bij gewoon laag water. De plaatsen die met gewoon laag water droogvallen zijn geheel met stippen bedekt.” De overige banken zijn grafisch verschillend weergegeven. Voor hen die met palmen niet overweg kunnen, voorziet de kaart in een “vergelijkingstafel tussen Amsterdamsche [ca. 28 cm], Engelsche [ca. 30,5 cm] en Parysche Voeten [ca. 33 cm]”.

Prijs: VERKOCHT