De WIC in West-Afrika – Johannes Janssonius, 1651

WIC VEROVERINGEN OP DE PORTUGEZEN IN AFRIKA “Veroveringe van St. Paulo in Angola ende St. Thome Anno 1641”, ets uitgegeven…

Lees verder

WIC VEROVERINGEN OP DE PORTUGEZEN IN AFRIKA

Veroveringe van St. Paulo in Angola ende St. Thome Anno 1641”, ets uitgegeven door Johannes Janssonius te Amsterdam in 1651 als deel van Isaak Commelin’s “Frederick Hendrick van Nassauw Prince van Orangien: zyn leven en bedryf”. Later met de hand gekleurd. Afm. (plaatrand): 28,6 x 38,1 cm.

Om aan de grote behoefte aan werkkrachten in de suikerrietteelt in Nederlands-Brazilië tegemoet te komen, stuurde gouverneur Johan Maurits in 1637 een oorlogsvloot naar West-Afrika die het slavenhalersfort Elmina op de Portugezen veroverde. In 1641 stuurde hij admiraal Cornelis Jol, alias “Houtebeen”, met een vloot van 21 schepen en meer dan 2.000 soldaten naar Luanda in Angola, waar een ander slavendepot werd veroverd (hetgeen Piet Hein in 1624 niet was gelukt), evenals het eiland Sao Tomé dat van belang was vanwege de suikerrietteelt.

Luanda maakte tot 1648 deel uit van de WIC Loango-Angolakust. Het imperium van de West-Indische Compagnie (WIC) had in die jaren zijn grootste omvang bereikt. Daarna werden de meeste bezittingen door Portugal weer heroverd en hield het gebied op te bestaan. Tevens waren de handelsplaatsen vaak niet echt winstgevend en werd daarom besloten de steden en factorijen te verlaten.

Op de prent zien we de WIC vloot voor Sao Tomé op 11 oktober 1641 en voor Luanda op 24 augustus 1641.

Prijs: VERKOCHT