Winterlandschap – Cornelis Kimmel, 1842

Winterlandschap met schaatsers. Tekening in pen en gewassen inkt van de hand van Cornelis Kimmel. Gesigneerd rechtsonder “C Kimmel 1842”.…

Lees verder

Winterlandschap met schaatsers. Tekening in pen en gewassen inkt van de hand van Cornelis Kimmel. Gesigneerd rechtsonder “C Kimmel 1842”. Afm.: 20 x 26,8 cm.

De realiteit van de winter wordt geïdealiseerd weergegeven. Buiten was het snijdend koud en veel mensen hadden in de wintermaanden geen werk. Op de voorstelling echter lijkt de figuren op het ijs dat niet te deren. Het gevoel van het nostalgische verlangen is typerend voor de Nederlandse Romantiek en manifesteerde zich in typisch Hollandse landschappen, riviergezichten en stadsgezichten.

De Zeeuwse schilder Cornelis Kimmel (1804 -1877) was zoon van een bakker op de Wal in Middelburg. Hij kreeg zijn opleiding aan de Middelburgse tekenacademie en vervolgens bij Pieter van Hanselaere in Gent. Omstreeks 1830 vestigde hij zich weer in zijn geboorteplaats als tekenleraar en portretschilder. Daarnaast schilderde hij ook taferelen uit het boerenleven, die in hun trouwhartig realisme een aardig beeld geven van het Walcherse platteland van zijn tijd. Kimmel specialiseerde zich in het vervaardigen van zomer- en winterlandschappen en van ijsgezichten met schaatsers, een geliefd genre, ook in de eerste helft van de 19e-eeuw.

Prijs: VERKOCHT