World map – Giovanni Magini, 1597

“Universi Orbis Descriptio”, kopergravure vervaardigd door Girolamo Porro voor Giovanni Magini’s “Geographiae Universaetum Tum Veteris Tum Novae” uitgegeven te Keulen…

Lees verder

Universi Orbis Descriptio”, kopergravure vervaardigd door Girolamo Porro voor Giovanni Magini’s “Geographiae Universaetum Tum Veteris Tum Novae” uitgegeven te Keulen door Peter Keschedt in 1597. Later met de hand gekleurd. Afm. (druk): 13 x 17 cm (lijst: 31,5 x 34,5 cm).

Girolamo Porro nam de bekende ovale weergave wereld over van Arbraham Ortelius en verkleinde deze tot octavo-formaat voor Magini’s Geographiae. Daarbij zijn wat details verloren gegaan, maar de informatie wordt nog zeer duidelijk weergegeven. De wereld is omgeven door zes winden en de geografie van de kaart is redelijk up-to-date.

Het grote, hypothetische zuidelijke continent wordt onderaan de kaart weergegeven en de al even mythische eilanden rond de noordpool zijn ook aanwezig.

Girolamo Porro toont een Noordwestelijke- en een Noordoostelijke Doorvaart, beide eindigend in een ‘straat van Anián’ die Noord-Amerika van Azië zou scheiden.

Het is een prachtig voorbeeld van het begrip van de wereld aan het eind van de zestiende eeuw. Twee spelfouten op deze kaart onderscheiden deze van de zgn. Venetië-editie van 1596. Linksboven het kaartgebied staat “Terra Icognita” in plaats van “Incognita” en onderaan “Circulus Anterticus” in plaats van “Antarcticus” zoals bij de eerdere versie. De kans is daarom groot dat deze afdruk van een nieuw gegraveerde koperplaat is.

Prijs: VERKOCHT

 

Literature: Shirley 203.