Zaandam – Buffa, ca. 1840

De Zaan Zeer fraai oudgekleurde (en met eiwit gehoogde) gravure, uitgegeven omstreeks 1840 te Amsterdam door Frans Buffa en Zonen.…

Lees verder

De Zaan
Zeer fraai oudgekleurde (en met eiwit gehoogde) gravure, uitgegeven omstreeks 1840 te Amsterdam door Frans Buffa en Zonen. Vervaardigd naar de gravures in Beschrijving van de Zaanlandsche Dorpen van A. Loosjes 1794. Afm. (elk) ca. 18 x 24 cm.

Langs de Achterzaan zien we links luchthuizen en een theekoepel. De luchthuizen waren al in de 17de en 18de eeuw in de Zaanstreek bekend als tuinhuis. Deze tuin-luchthuizen werden in hoofdzaak gebruikt voor ontspanning, al bevatten ze doorgaans ook ruimten die als schuur of berging werden benut. De welgestelde Zaankanters zochten hun ontspanning vooral langs de Zaan. Zeer veel Zaanhuizen hadden een dikwijls fraai betimmerde en ingerichte Zaankamer. Evenals bij de tuin-luchthuizen werden deze kamers vaak verhoogd, boven een bergruimte of botenhuis, ingericht als luchthuis aan de Zaan. Er verrezen bovendien theekoepels op de Zaanoevers. De luchthuizen en theekoepels werden vaak bij mooi weer maar ook “˜s avonds in het warme seizoen gebruikt als zitkamer en conversatiekamer, vooral om bezoek te ontvangen.

Prijs: VERKOCHT