Nederlanden – Nicolas Bellin, 1763

ZEEKAART NEDERLANDEN “CARTE RÉDUITE DES COSTES DE FLANDRE ET DE HOLLANDE Depuis le Pas de Calais jusqu’a l’Elbe, et les…

Lees verder

ZEEKAART NEDERLANDEN

CARTE RÉDUITE DES COSTES DE FLANDRE ET DE HOLLANDE Depuis le Pas de Calais jusqu’a l’Elbe, et les Costes d’Angleterre Opposées“, gravure gedrukt van twee koperplaten, vervaardigd door Nicolas Bellin in 1763. Later met de hand gekleurd. Afm.: 55 x 86 cm. Verso: blanco.

Zeekaart van de Nederlandse en Vlaamse kust en aan de linkerzijde een deel van de Engelse kust, met inzetkaart van de Waddeneilanden. Groot, fraai roccoco cartouche in de vorm van een draperie bekroond met een globe en voorzien van diverse attributen waaronder een anker, met daarin vermelding van titel, opdracht, maker en datering.

De kaart werd vervaardigd aan de hand van documenten uit het Franse Dépôt des Cartes et Plans de la Marine waar Bellin ruim vijftig jaar werkte. Bellin was benoemd tot ‘Hidrographe du Roy‘ en later tot lid van de Royal Society te Londen.

Het uitgeven van de kaart werd gefinancierd door de duc de Choisseul, een voortvarend officier, diplomaat en beschermeling van de Madame de Pompadour (maitresse van Lodewijk de XVe).

De kaart was in 1763 los te koop voor “Un Franc et demi“.

VERKOCHT