Zeeland – Nicolaes Visscher, na 1658

“Comitatus Zeelandiae”, kopergravure uitgegeven door Nicolaes Visscher I, na 1658 (eerste staat). In de tijd met de hand gekleurd. Afm.…

Lees verder

Comitatus Zeelandiae”, kopergravure uitgegeven door Nicolaes Visscher I, na 1658 (eerste staat). In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 46 x 55 cm.

Deze kaart van Zeeland is een verkleinde kopie van de wandkaart van Zacharias Roman uit 1655. Het is een nauwkeurige kopie, maar er moest natuurlijk worden gegeneraliseerd; de fijne verkavelingen die op de grote kaart voorkomen, onder meer op Schouwen-Duiveland, Tholen, Noord-Beveland en in Zeeuws-Vlaanderen konden niet worden overgenomen.

Het betreft bij dit exemplaar een (zeldzame) eerste staat van de kaart, met onder het rijk versierd cartouche een opdracht aan Adriaan Veth, Raadspensionaris van Zeeland van 1658 tot 1663. Op de kaart wordt (rechtsonder) Claes Jansz. Visscher als uitgever vermeld die is overleden in 1652. Claes Jansz. Visscher heeft zeker deelgenomen aan de voorbereiding van de wandkaart, maar hij heeft de voltooiing niet meer meegemaakt.

Dat er animositeit was tussen het uitgevershuis Visscher en Zacharias Roman, blijkt uit latere edities van de kaart. Op enkele vroege exemplaren wordt Roman nog wordt genoemd, maar al gauw wordt de naam vervangen door die van Nicolaes Visscher.

Literatuur: Blonk – Zeelandia Comitatus, vgl. nr. 42.1 (De door Blonk beschreven eerste staat is door Zacharias Roman met de hand gesigneerd, ons exemplaar is dat niet.)

Prijs: VERKOCHT