Verovering van de Zilvervloot – Claes Jansz. Visscher, 1628
“Verovering vande silver-vloot inde Bay Matanca. Ao. 1628“, ets vervaardigd door Claes Jansz. Visscher te Amsterdam in 1628. Afm. (plaatrand)…
Lees verder
“Verovering vande silver-vloot inde Bay Matanca. Ao. 1628“, ets vervaardigd door Claes Jansz. Visscher te Amsterdam in 1628. Afm. (plaatrand) 21,7 × 41,1 cm.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kregen zeelieden toestemming van de Nederlandse overheid om als ‘kapers’ Spaanse schepen te overvallen.
In 1628 werden verschillende kapervloten door de West-Indische Compagnie naar het Caribisch gebied uitgezonden. Ze hadden als opdracht de jaarlijks konvooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika naar Europa werden vervoerd, te onderscheppen.
De eerste door de WIC uitgestuurde vloot wordt geleid door Pieter Ita. Deze bevelvoerder slaagt erin enkele schepen van de Spaanse Zilvervloot te overmeesteren. De hoofdmacht valt hij echter niet aan.
Piet Hein doet dat korte tijd later wel. Hij is enige tijd na Ita naar het Caribisch gebied vertrokken met eenendertig zwaarbewapende schepen. Terwijl de Spaanse Zilvervloot na de aanval van Ita denkt nu rustig verder te kunnen reizen stuitten ze in september 1628 op de vloot van Piet Hein. Deze slaagt er vrijwel direct in negen schepen te veroveren. De andere schepen die deel uitmaken van de Zilvervloot vluchten de Baai van Mantanzas aan de noordkust van Cuba in. Hierdoor konden ze geen kant meer op. Piet Hein veroverde de zilvervloot zonder slag of stoot.
De buit was enorm. Alleen al het overladen in de eigen schepen duurde een week: 177.000 pond zilver en 66 pond goud, 1000 parels, kostbaar zilversmeedwerk, tapijten, wijnen en specerijen. De verovering van de Spaanse Zilvervloot gaat daarmee de boeken in als een van de beroemdste hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis. Met de buit kon in de Nederlanden in 1629 onder meer het Beleg van ‘s-Hertogenbosch gefinancierd worden.
De Spaanse admiraal Juan de Benavides Bazán wordt na de verovering van de Zilvervloot bij zijn terugkeer in Sevilla vanwege plichtsverzuim onthoofd.
De verovering van de Spaanse zilvervloot door Piet Hein was ‘piratennieuws’ van de eerst orde. Van de gebeurtenis werd door Claes Jansz. Visscher in Amsterdam deze prent uitgegeven, in verschillende edities, met en zonder verklarende tekst.
We zien de Spaanse galjoenen rond een “droochte” varen. (Hun schepen waren vastgelopen in de modder waardoor ze hun kanonnen niet konden richten.) De Spaanse vloot van Piet Hein komt juist binnenzeilen en sluit de toegang af. Admiraal Hendrik Loncq assisteerde Piet Hein bij de operatie. Beiden zijn afgebeeld bovenaan de prent. Het inzetkaartje toont het eiland Cuba, met het noorden onder.
Literatuur:
- Geschiedenis in beeld 1550-2000, p. 127
- Hollstein Dutch, Claes Jansz Visscher to Claes Claesz Visscher II (Nicolaes Visscher II) : text, p. 41, cat.nr. 64-2(3)
- Frederik Muller, De Nederlandsche geschiedenis in platen : beredeneerde beschrijving van Nederlandsche historieplaten, zinneprenten en historische kaarten, 4 delen, F. Muller, Amsterdam 1863-1882, dl. IV (supplement, aanhangsel en algemeen register), p. 176, nr. 1549Ab.
- Collectie Rijksmuseum: http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.440393
Prijs: VERKOCHT