Zwitserland – Johann Schmid + Christian Sommerlatt, 1840

CONFEDERATIE VAN DE XXII ZWITSERSE KANTONS “Carte de la Suisse ajoutée au petit Atlas, avec la description des curiosités de…

Lees verder

CONFEDERATIE VAN DE XXII ZWITSERSE KANTONS

Carte de la Suisse ajoutée au petit Atlas, avec la description des curiosités de ce pays.” [Kaart van Zwitserland toegevoegd aan de Petit Atlas, met de beschrijving van de bezienswaardigheden van dit land] Lithografie gemaakt door Johann Schmid voor de “Petit Atlas de la Suisse“, uitgegeven door Christian Sommerlatt te Bern in 1840. Later met de hand gekleurd. Afm.: 43 x 54,5 cm.

In de nasleep van de Julirevolutie in Frankrijk van 1830 werd het ‘herstelde’ Zwitserse Ancien Régime tegengewerkt door de liberale beweging. In de protestantse kantons dwong de plattelandsbevolking liberale kantonnale grondwetten af, deels in gewapende marsen naar de steden. Dit resulteerde in een conservatieve reactie in de katholieke kantons in de jaren 1830, waardoor het conflict uiteindelijk in 1847 tot een burgeroorlog leidde.

Deze mooie kaart is gemaakt in die roerige tijden. Het toont Zwitserland omringd door 22 stadsgezichten van Zug, Basel, Freiburg, Appenzell, Chur, Aarau, Sion, Lausanne, Genève, Neuchâtel, Bellinzona, Frauenfeld, St. Gallen, Schaffhausen, Solothurn, Glaris, Stanz, Altdorf, Bern, Zürich , Luzern en Schwyz.

Onder de voorstelling een guirlande met het rijkswapen van de Confederatie geflankeerd door 22 kantons van toen.

Prijs: VERKOCHT