Zwitserland – Guillaume Henri Dufour, 1850

GEÏLLUSTREERDE KAART VAN ZWITSERLAND “Nouvelle carte illustrée de la Suisse…”. Lithografie gemaakt door A. Vuillemin naar het veldwerk van Guillaume…

Lees verder

GEÏLLUSTREERDE KAART VAN ZWITSERLAND

Nouvelle carte illustrée de la Suisse…”. Lithografie gemaakt door A. Vuillemin naar het veldwerk van Guillaume Henri Dufour, uitgegeven te Parijs door Th. Lefèvre rond 1850. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. aanzichten): 60 x 85 cm.

In de nasleep van de Julirevolutie in Frankrijk van 1830 werd het ‘herstelde’ Zwitserse Ancien Régime tegengewerkt door de liberale beweging. In de protestantse kantons dwong de plattelandsbevolking liberale kantonnale grondwetten af, deels in gewapende marsen naar de steden. Dit resulteerde in een conservatieve reactie in de katholieke kantons in de jaren 1830, waardoor het conflict uiteindelijk in 1847 tot een burgeroorlog leidde.

In dat jaar probeerden de katholieke kantons een eigen alliantie te vormen, bekend als de Sonderbund, die zich afscheidde van de rest van het land. De Tagsatzung benoemde Guillaume Henri Dufour tot generaal die een federaal leger van 100.000 leidde en de Sonderbund versloeg.

Deze fraai versierde kaart is vervaardigd in die roerige tijden. Het toont Zwitserland met postroutes, bevaarbare kanalen en rivieren, mineraalwaterbronnen en is omgeven door pittoreske plaatsen en natuurlijke bezienswaardigheden: de Simplonpas, de steden Thun, Chamonix-Mont-Blanc en Fribourg, de Tellskapelle, de Via Mala , Lausanne, Grindelwald en de oberer gletscher, Luzern met de Rigi-berg, Sion in Wallis, het Jura-gebergte en de Alpen, de Hospiz auf dem Grossen St. Bernhard, Interlaken met de Jungfrau, de Rhônegletsjer, Bern, de Staubbachwaterval en het Lauterbrunnental, de Rheinfall bij Schaffhausen, het Kasteel van Chillon, het Mer de Glace bij Chamonix, Zürich en Teufelsbrücke van de Gotthardpas.

Dufour, die ook topograaf was, maakte deze kaart waarschijnlijk na de volkstelling van 1850. De uitkomst van die volkstelling (alleen rekening houdend met mensen met verblijfsrechten en niet met de daadwerkelijk in Zwitserland aanwezige bevolking) staat in de tabel rechts boven.

Prijs: VERKOCHT