Betuwe, Hertogdom Gelre, Kwartier van Nijmegen – Joan Blaeu, 1662

MOOISTE KAART VAN DE BETUWE EN HET GROTE RIVIEREN GEBIED “Tetrarchia Ducatus Geldriae Neomagensis” [het Kwartier van Nijmegen van het…

Lees verder

1.350

MOOISTE KAART VAN DE BETUWE EN HET GROTE RIVIEREN GEBIED

Tetrarchia Ducatus Geldriae Neomagensis” [het Kwartier van Nijmegen van het Hertogdom Gelre], kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu in 1662 als onderdeel van diens “Atlas Maior”. Verso: Latijnse tekst. In de tijd prachtig met hand gekleurd. Afm. ca. 38 x 53 cm.

Het Kwartier van Nijmegen was het eerste van de vier kwartieren waarin het hertogdom Gelre was verdeeld, naast het graafschap Zutphen, het Overkwartier en het kwartier van Veluwe. Het kwartier van Nijmegen, met als hoofdstad de rijksstad Nijmegen, omvatte het gebied tussen Maas en Rijn met uitzondering van de graafschappen Buren en Culemborg en de Kleefse enclave Huissen. Het kwartier was verdeeld in Nijmegen, het Rijk van Nijmegen, Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en de Betuwe. Het kwartier had in Nijmegen ook een eigen universiteit.

De kaart is fraai versierd. Putti dragen de wapenschilden van Nijmegen, Tiel, Zaltbommel en (niet-ingevuld) Culemborg en Buren. Het wapen van Gelre met hertogskroon staat rechtsboven. Onderaan een schaalstok die omzoomd is met alles waar het gebied rijk aan is.

Prijs: Euro 1.350,-