Brabant – Willem Blaeu, ca. 1650

BLOKKADE VAN DE SCHELDE “Tabula Castelli ad Sandflitam.. Bergas ad Zomam et Antverpiam.” Kopergravure uitgegeven ca. 1650 door Willem Blaeu.…

Lees verder

475

BLOKKADE VAN DE SCHELDE

Tabula Castelli ad Sandflitam.. Bergas ad Zomam et Antverpiam.” Kopergravure uitgegeven ca. 1650 door Willem Blaeu. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. ca. 38 x 50 cm.

Gedetailleerde kaart van de geïnundeerde gebieden en fortificaties aangelegd ten behoeve van de tolheffing in de Schelde voor Antwerpen (na het Twaalfjarig Bestand 1609-1621), ter hoogte van Zandvliet tot het vasteland van oostelijk Zuid-Beveland ter hoogte van Waarde.

Alle schansen en forten in de handen van de Spanjaarden zijn gemarkeerd door een vlag met een kruis (Zantvliet, Ossendrecht, etc.), Nederlandse vlaggen wapperen op de andere. In de Ooster- en Wester Schelde liggen Nederlandse wachtschepen. De Spaanse vluchtroute over land wordt weergegeven met een stippellijn.

Het oosten ligt boven. Bovenaan een blanco kader over de gehele breedte van de kaart. Met de titel en uitgeversimpressum in eenvoudig barok cartouche. Linksboven een legenda en ten westen van Reimerswaal een kompasroos.

Prijs: Euro475,-