Gelderland, Graafschap Zutphen – Claes Jansz. Visscher, 1634

HET GRAAFSCHAP ZUTPHEN “Comitatus Zutphania“, kopergravure vervaardigd door Claes Jansz. Visscher, uitgegeven in 1634 als deel van de atlas Belgium…

Lees verder

850

HET GRAAFSCHAP ZUTPHEN

Comitatus Zutphania“, kopergravure vervaardigd door Claes Jansz. Visscher, uitgegeven in 1634 als deel van de atlas Belgium sive Germania Inferior. Later met de hand gekleurd. Afm. 37,3 x 48,5 cm.

Claes Jansz. Visscher hergebruikte de koperplaat van het graafschap Zutphen die hij van de van origine Vlaamse cartograaf Pieter van der Keere had gekocht. Visscher maakt er een nieuwskaart van met daarop het beleg van Groenlo. Na verdere wijzigingen op de koperplaat, werd deze gebruikt als topografische kaart in een atlas die uitgegeven door de firma Hondius-Jansonius. Rechtsonder kwam nu een plattegrond en het wapen van Zutphen. De koperplaat is in ieder geval tot 1637 in de atlassen gebruikt.

We zien rechtsonder een inzetkaartje met plattegrond in vogelvlucht perspectief en stadswapen van Zutphen, rechtsboven Zutphanienses: een man en vrouw in de kleding van hun tijd.

Prijs: Euro 850,-