Gelderland, Graafschap Zutphen – Petrus Kaerius, 1617

HET GRAAFSCHAP ZUTPHEN “Comitatus Zutphania“, kopergravure vervaardigd door Pieter van der Keere (Petrus Kaerius) in 1616 en uitgegeven in 1617…

Lees verder

750

HET GRAAFSCHAP ZUTPHEN

Comitatus Zutphania“, kopergravure vervaardigd door Pieter van der Keere (Petrus Kaerius) in 1616 en uitgegeven in 1617 als deel van diens atlas “Germania Inferior id est XVII Provinciarum”. Later met de hand gekleurd. Afm. 37,3 x 48,5 cm.

Het hertogdom Gelderland en het daarmee verbonden graafschap Zutphen omvatte enerzijds het gebied van de huidige provincie Gelderland en anderzijds het noorden van Limburg (met onder meer Venlo, Venray en Roermond), evenals het aangrenzende zuidelijk deel van de Duitse Kreis Kleef.

We zien rechtsonder een profiel van Zutphen met stadswapen, rechtsboven Zutphanienses: een man en vrouw in de kleding van hun tijd.

Rond 1615 was Pieter van der Keere begonnen met de voorbereiding van de uitgave van “Germania Inferior”. Het zou de eerste atlas van de Zeventien Provinciën worden. De kaarten in deze atlas waren meestal bewerkingen van bestaande kaarten. Deze werden voorzien van stadsgezichten, kostuumfiguren -in navolging van de prenten van Braun en Hogenberg– en wapenschilden. Daardoor ontstond een uniform geheel wat de atlas een aantrekkelijk aanzien gaf.

Prijs: Euro 750,-