Groningen en Ommelanden – Johannes Janssonius, 1633

GRONINGEN EN OMMELANDEN “Groninga Dominium. Auctore Bartholdo Wicheringe.” Kopergravure van de stad Groningen en Ommelanden gegraveerd door Evert Symonsz Hamersveldt…

Lees verder

750

GRONINGEN EN OMMELANDEN

Groninga Dominium. Auctore Bartholdo Wicheringe.” Kopergravure van de stad Groningen en Ommelanden gegraveerd door Evert Symonsz Hamersveldt en Salomon Rogiers, uitgegeven door Johannes Janssonius te Amsterdam in 1633. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 38 x 49,5 cm.

De kaart werd oorspronkelijk gepubliceerd in de bij de uitgeverij van Henricus Hondius en Johannes Janssonius verschenen Franstalige “Atlas” en in hun “Appendice De L’Atlas“. De kaart is gebaseerd op de grote wandkaart uit 1616 van de Groningse raadsheer en incidenteel cartograaf Barthold Wicheringe. Tot ver in de 18de eeuw vormde diens kaart het model voor alle andere kaarten die van Groningen verschenen.

We zien rechtsboven het provinciewapen. De kaart is uitgevoerd met een kompasroos en een legenda (Notarvm explicatio) met daarin de dorpen, (voormalige) kloosters en borgen. Op de achterzijde van de kaart staat een beschrijving van La Seigneurie de Groningue.

Prijs: Euro750,-