Haarlemmermeer, Leidsemeer – Jacob Bartelsz Veeris/Pieter Schenk, ca. 1750

17E-EEUWS PLAN VOOR INPOLDERING VAN DE HAARLEMMER- EN LEIDSE MEER “Afbeeldinge van zeker concept tot Bedykinge van de Haarlemmer, Leydse…

Lees verder

1.250

17E-EEUWS PLAN VOOR INPOLDERING VAN DE HAARLEMMER- EN LEIDSE MEER

Afbeeldinge van zeker concept tot Bedykinge van de Haarlemmer, Leydse en andere byleggende Meeren“, kopergravure naar het ontwerp van Jacob Bartelsz Veeris gegraveerd door Daniel van Breen. De kaart verscheen eerst in 1641 bij Nicolaes Visscher, dit exemplaar werd ca. 1750 uitgegeven door zijn opvolger Pieter Schenk Jr. Later met de hand gekleurd. Afm. 47,5 x 71 cm.

Hoewel in de 17de eeuw op grote schaal meren in Noord-Holland werden ingepolderd, bleef het project om het steeds verder afkalvende Haarlemmermeer droog te leggen voorlopig liggen. Rivaliteit tussen Haarlem en Leiden, dat niet graag de inkomsten uit de visrechten van de enorme binnenzee wilde verliezen, maakte dat de plannen niet ten uitvoer werden gebracht. Nadat in 1836 een storm het water opjoeg tot Amsterdam en Leiden werd besloten de Haarlemmermeer toch droog te malen. Dat gebeurde uiteindelijk tussen 1848 en 1852.

Prijs: Euro 1.250,–