Hertogdom Limburg – Mercator/Hondius, ca. 1630

“Limburgensis Ducatus Nova Descriptio“, kopergravure vervaardigd in opdracht van Gerard Mercator uitgegeven in rond 1630 door Jodocus Hondius als deel…

Lees verder

425

Limburgensis Ducatus Nova Descriptio“, kopergravure vervaardigd in opdracht van Gerard Mercator uitgegeven in rond 1630 door Jodocus Hondius als deel van diens “Atlas Sive Cosmographicae Meditationes De Fabrica Mundi et Fabricati Figura”. Verso: Latijnse tekst. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 44,5 x 38,6 cm.

Deze kaart van het voormalige hertogdom Limburg werd door Aegidio Martini in 1603 gemaakt. Martini, een wiskundige uit Antwerpen, was verantwoordelijk voor de meeste kaarten van de Limburgse regio die toen werden gemaakt en werd veelvuldig gekopieerd. Dit is een van de weinige kaarten die hem rechtstreeks aan hem als cartograaf is toegeschreven.

Op de kaart zijn de grote steden Maastricht, Luik en Aken aangegeven. Het titel cartouche bevat het wapen van het hertogdom en het cartouche met daarin de schaal van de kaart toont een steekpasser en een landmeter aan het werk.

Prijs: Euro 425,-