Zeeland – Petrus Kaerius, 1617

ZEELAND Kopergravure uitgegeven door Petrus Kaerius (Pieter van den Keere) in 1617. Verso Latijnse tekst. In de tijd met de…

Lees verder

1.650

ZEELAND

Kopergravure uitgegeven door Petrus Kaerius (Pieter van den Keere) in 1617. Verso Latijnse tekst. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 35 x 47cm.

De koperen plaat waar deze kaart van gedrukt is, was eerder door een anonieme graveur vervaardigd, maar kwam in handen van Petrus Kaerius. Daar waar de kostuumfiguren staan stond eerst een cartouche met tekst, maar om de kaart in overeenstemming te krijgen met de andere kaarten van zijn atlas, paste Kaerius de plaat aan. Nu zien we rechtsonder een gezicht op Middelburg met twee Zeeuwen “Seelandi“, gekleed in de mode van die tijd. Links van deze cartouche een schaalstok omgeven door een rolwerkcartouche, waarboven het uitgeversimpressum “Petrus keerius execud.” Linksboven een prachtig gegraveerde 32-delige kompasroos omgeven door schepen en zeemonster.

De kaart werd opgenomen in Kaerius’ atlas “Germania Inferior“. In totaal beleefde deze atlas slechts drie edities: twee edities in het Latijn in 1617 en een in het Frans in 1622. Na de dood van zijn vrouw in 1623, kwam Kaerius in financiële moeilijkheden en was hij verplicht zijn koperplaten te verkopen. De nieuwe eigenaar was Claes Jansz. Visscher, die de kaart voorzien zijn eigen naam opnieuw in de handel bracht. Met telkens kleine veranderingen werd deze kaart van Zeeland tot 1634 nog vijf maal uitgegeven.

Prijs: Euro1.650,-