Gelderland, Kwartier van Nijmegen – Johannes Janssonius, 1645

“Ducatus Gelriae pars prima quae est Neomagensis” [het eerste deel van het hertogdom Gelre waar Nijmegen ligt], kopergravure uitgegeven door…

Lees verder

450

Ducatus Gelriae pars prima quae est Neomagensis” [het eerste deel van het hertogdom Gelre waar Nijmegen ligt], kopergravure uitgegeven door Johannes Janssonius rond 1645. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. ca. 49 x 58 cm.

Het Kwartier van Nijmegen was het eerste van de vier kwartieren waarin het hertogdom Gelre was verdeeld, naast het graafschap Zutphen, het Overkwartier en het kwartier van Veluwe. Het kwartier van Nijmegen, met als hoofdstad de rijksstad Nijmegen, omvatte het gebied tussen Maas en Rijn met uitzondering van de graafschappen Buren en Culemborg en de Kleefse enclave Huissen. Het kwartier was verdeeld in Nijmegen, het Rijk van Nijmegen, Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en de Betuwe. Het kwartier had in Nijmegen ook een eigen universiteit.

De kaart is versierd met schaalstokken en een titelcartouche met het wapen van Gelderland en een landmeter met ketting, stok en passer. Het noorden ligt op de kaart onderaan.

Prijs: Euro €450,-