Noord-Holland – Daniël Veelwaard naar Johannes Dou, 1825

“Nieuw Kaart van het Hoogheemraadschap der Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en Westfriesland“. Gravure van 16 koperplaten gegraveerd door Daniël Veelwaard…

Lees verder

8.500

Nieuw Kaart van het Hoogheemraadschap der Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en Westfriesland“. Gravure van 16 koperplaten gegraveerd door Daniël Veelwaard & Zn. in 1825 naar het ontwerp van C.W.M. Klijn. Later met de hand gekleurd. Afm. (gravure) 172 x 224 cm. Op linnen gezet en aan stokken gemonteerd.

In 1660 gaven Dijkgraaf en Hoogheemraden van het waterschap Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland opdracht hun grondgebied in het noordelijk gedeelte van de provincie Holland in kaart te brengen. Na twintig jaar voorbereidend werk, rondde landmeter Johannes Dou zijn opdracht af en presenteerde een enorme kaart over zestien bladen. De kaart wordt ruim anderhalve eeuw gebruikt en met steeds wisselende wapens van bewindvoerders herdrukt. In 1825 verschijnt onder auspiciën van “Controleur van de Waterstaat” Klijn eindelijk een hernieuwde uitgave met gewijzigd kaartbeeld. Daarvan is dit een prachtexemplaar.

Literatuur: Donkersloot – de Vrij, nr. 751

Prijs: Euro 8.500,-